Tankar kring carnivore och longevity

En frågeställning jag kontemplerat kring carnivore, IGF1, insulin, MTOR, amino syror, näringstäthet och allt detta i relation till "Longevity". Det är kanske inte ett ämne som intresserar folk här? Men det jag vill förstå är huruvida carnivore är en diet som är förenlig med t.ex. att bli supercentenarian (En människa över 110).

Många förståsigpåare inom området longevity är av uppfattningen att den bästa strategin är en "planbaserad" diet. Deras uppfattning verkar vila på en felaktig grund om mättade fetter och selektivt urval av de populära blåzonerna, dålig epidemiologiska studier etc etc. Inom samma skara finns även köttskräck och veganism/vegetarianism etc.

När man tittar på forskningen som presenteras av t.ex. Valter Longo och David Sinclair ser man där signalvägar som MTOR, AMPK och IGF1. IGF1 berör receptordelen av insulin. IGF1 har man sett har ett inverterat förhållande till åldrande. Dvs lägre IGF1 långsammare åldrande. MTOR likadant men för amino syror. AMPK har jag inte bra koll på. Det finns sedan nedströms signalvägar som Sirtuiner och FOXO proteiner som i sin tur är starkt förknippade med livslängd och hälsa hos alla organismer som studerats hittills.

Både Longo och Sinclair tror att man behöver vara vego för att leva längre. De verkar dock ha dålig förståelse för nyanserna och de metabola tillstånd som uppstår vid nutritionell ketosis. T.ex. aktiveras även sirtuiner och foxo-protein när man är i nutritionell ketosis och därmed longevity generna. Det större frågetecknet är kring MTOR då detta lär vara mer aktivt hos carnivorer? Dock så ifrågasätts detta av t.ex. Saladino som menar att MTORs aktivering är mångfaldigt mindre eftersom IGF1 är uppströms från MTOR och förstärker dess signal. Dessutom är det antagligen så att man inte vill ha MTOR kroniskt lågt (hos människor).

Min intuition säger att pulsativt protokoll lär vara bättre. Jag kan inte riktigt se hur ett protokoll som innehåller intermittent fasta och carnivore/keto inte skulle kunna vara en longevity diet. IGF1 är lågt. Insulin är lågt för många på denna stil av carnivore. Det kanske t.o.m går att hitta en sweetspot med näringstäthet alternerat med fasta. Insulin relaterade signalvägar är de allra starkast förknippat med åldrande. Dvs man kanske får de största vinsterna genom att minimera insulin. Frågan är dock i relation till en omnivore ketogen kost innebär det en ytterligare optimering av longevity. Då vill jag göra en distinktion mellan hälsospann och livslängd. Enligt vissa studier går det att få en synergisk effekt när man drar ner både MTOR och IGF1. Kanske ett sådant protokoll skulle kunna göras intermittent. Vänta lite.. intermittent fasta?? För jag känner mig skeptisk till att FMD ska överträffa miljarder år av evolution..

Comments

Popular Posts